فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 41 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی الیاسی، کیارش فرتاش* صفحات 4-11

    مجله مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی در آستانه دوازدهمین سال انتشار می باشد و تاکنون 40 شماره از این مجله منتشر شده است. این مجله که به صاحب امتیازی مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری منتشر می شود، همراستا با وظایف و ماموریت های مرکز (شامل بررسی، نقد، تحلیل و ارایه مشاوره سیاستی در حوزه های سیاستگذاری عمومی به مجموعه دولت) مقالات پژوهشی، گزارش ها و نقدهای سیاستی با کیفیت بالا و دارای دلالت های سیاستی مشخص و اجرایی را با رویکردی بین رشته ای، با تمرکز بر حوزه های موضوعی زیر منتشر می نماید.سیاست اقتصادی؛ سیاست آموزش عمومی و مالی؛ سیاست علم، فناوری و نوآوری؛ سیاست صنعتی/ استراتژی توسعه صنعتی؛ سیاست رفاه، عدالت اجتماعی، فقرزدایی و سلامت؛ سیاست اجتماعی، جمعیت و فرهنگ؛ سیاست فضای مجازی و تحول دیجیتال؛ سیاست محیط زیست و توسعه پایدار.

    کلیدواژگان: مجله مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی، مقالات پژوهشی، اهداف
  • ابراهیم غلامپور آهنگر* صفحات 12-29

    سینمای ایران خاستگاهی دولتی دارد و تا کنون نیز انواع رودرویی های مثبت و منفی را میان سینماگران و دولتمردان (سیاستگذاران) شاهد بودیم. بخش مهمی از این رودروی ها بر شناسایی مسایل و شکل گیری دستورکار سیاستگذاران تاثیر گذار بوده است. عامل مهم شخصیت سیاست گذار در یک نظام فردمحور موضوعی است که در این رودرویی ها تاثیرگذار است. در این پژوهش با طرح این پرسش که متولی دولتی سینما به عنوان عامل اصلی در فرایند سیاستگذاری برای سینما در مواجهه با مسایل حوزه سینما چگونه عمل می کند، به بررسی ابعاد مساله و شخصیت سیاستگذار پرداخته و با استفاده از مدل رفتاری در روانشناسی رشد برای سنخ شناسی تیپ های مختلف در پاسخگویی و توقع داشتن، آن را در حوزه سیاستگذاری انطباق داده است. در این انطباق ویژگی هایی برای چهار تیپ «مستبد»، «مقتدر یا قاطع»، «بی تفاوت» و «آسان گیر» در حوزه ی سیاستگذاری ترسیم گردید و سپس با استفاده از روش پیمایشی و طرح پرسشنامه بسته برای 53 نفر از ذینفعان سینمای ایران، داده های لازم گردآوری شد. یافته های پژوهش بیانگر آن هستند که رویکرد عمومی سیاستگذاران سینمای ایران در تصمیم گیری برای انتخاب مساله یا راه حل مبتنی بر «حاد بودن مساله» و «فشار بیرونی» و «انجام کاری در دوره مدیریتی» است و امر تاحدی خلاف آنها یعنی «توجه به نیاز سینماگران»، کمتر مورد نظر آن ها است.

    کلیدواژگان: مساله شناسی، سینمای ایران، سیاستگذاری در سینما، شخصیت سیاستگذار، مدیران دولتی
  • محمدرضا کثیری بیدهندی، فاضل مریدی فریمانی، سید رضا میرنظامی* صفحات 30-53

    قطعی گاز در زمستان 99 و پیشی گرفتن تقاضا نسبت به عرضه در سال های آتی، ضرورت سرمایه گذاری در توسعه میادین گازی در کنار سیاست های مدیریت سمت تقاضا را آشکار می کند. به دلیل پایین بودن سهم شرکت ملی نفت ایران از محل درآمدهای فروش نفت و گاز، منابع مالی داخلی این شرکت برای توسعه میادین گازی کافی نبوده و نیازمند جذب سرمایه بر بستر قراردادهای خدماتی ریسک پذیر است. هزینه سرمایه ای بالای توسعه برخی از میادین گازی و غنای پایین گاز تولیدی، میعانات کم از آنها، امکان بازپرداخت هزینه سرمایه گذار از محل صادرات میعانات تولیدی خصوصا در شرایط تحریم با سقف مشخص (50%) را نمی دهد. در این راستا، با استفاده از مدل سازی قرارداد IPC، 5 عامل کلیدی موثر بر اقتصاد توسعه میادین گازی شامل هزینه سرمایه ای، کیفیت گاز تولیدی، قیمت فروش میعانات، سقف بازپرداخت هزینه ها و قیمت گاز طبیعی، آنالیز حساسیت شدند. با انتخاب مقدار بهینه دو پارامتر سقف بازپرداخت هزینه ها و قیمت گاز، رژیم مالی پیشنهادی برای ترکیب های مختلف از سه عامل دیگر، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رژیم مالی، مدل سازی قراردادهای نفتی (IPC)، گاز طبیعی
  • آسیه حایری یزدی* صفحات 54-71

    کشورهای جنوب صحرای آفریقا از منابع طبیعی فراوانی مانند نفت و گاز برخوردارند که بالقوه اقتصاد آنها را از فقر رهایی می دهد. تولیدکنندگان نفت و گاز در صحرای آفریقا سیاست هایی ملی را برای پیشبرد توسعه اقتصادی پایدار و همه جانبه از طریق صنعت نفت و گاز اتخاذ و اجرا کرده اند. این سیاست ها عمدتا به دلیل بی ثباتی سیاسی، زیرساخت های ضعیف، فساد، کمبود فناوری، کمبود سرمایه، و ناهماهنگی سیاست ها کم کارآمد یا نا کارآمد بوده اند. این نوشتار با استفاده از روش مطالعه موردی، شواهدی را نشان می دهد که سیاست های ملی برای توسعه صنایع نفت و گاز در کشورهای جنوب صحرای آفریقا مناسب و کافی نیستند. این مقاله به مرور وضعیت قانونگذاری و سیاستگذاری انرژی از دو جنبه می پردازد؛ اول سیاست گذاری داخلی کنیا و دوم سیاست گذاری منطقه شرق آفریقا با محوریت کنیا به عنوان قطب آتی تولید و صادرات نفت و گاز. سپس نتیجه می گیرد که کشورهای در حال توسعه باید سیاست منطقه ای را در چارچوب وسیع تری نظیر بلوک های اقتصادی منطقه ای اتخاذ و اجرا کنند. از طریق رویکرد منطقه ای، مناطقی مانند جامعه آفریقای شرقی می توانند مکانیزم های تامین مالی و امکانات آموزشی را از طریق تجمیع اقتصادها فراهم کنند. این امر باعث می شود بازارهای داخلی بتوانند از طریق صنایع نفت و گاز با رعایت اصول عدالت یعنی شناخت همه ذینفعان، از توزیع برابر مزایا بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: کنیا، شرق آفریقا، حکمرانی انرژی، یکپارچگی منطقه ای، دسترس پذیری انرژی
  • محمد لعل علیزاده، محسن دیانت*، زینب شکیبایی، سروش رستمی گوران صفحات 72-91
    ویروس کرونا جنبه های مختلف زندگی بشر در سال 2020 را تحت تاثیر خود قرار داده است. از جنبه سیاسی، دو رکن مهم نیولیبرالیسم یعنی جهانی سازی و خصوصی سازی، به چالش کشیده شده است. بنابراین پرسش اصلی این است که کرونا چه تاثیری بر نیولیبرالیسم داشته است؟ خصوصی سازی عمدتا به منظور کاهش هزینه های عمومی و همچنین محدود کردن نقش دولت های مرکزی در اقتصاد داخلی و بین المللی به منظور تسهیل حرکت کالا و خدمات در سراسر جهان برای تقویت نقش و فعالیت شرکت های بین المللی انجام شده است. همچنین، خصوصی سازی به جای توجه به اخلاق اجتماعی و سیاست های حمایتی بخش دولتی، سودآوری و کسب درآمد را در اولویت قرار می دهد. از سوی دیگر، خصوصی سازی به دنبال حداکثرسازی سود و درآمد به هنگام مواجهه با جنبه های حیاتی زندگی عمومی مانند بهداشت، درمان، آموزش، حمل و نقل و تامین آب و برق است. خصوصی سازی با تضعیف این بخش ها، به ویژه بهداشت و درمان، زمینه گسترش بیماری همه گیر را فراهم می کند. در شرایطی که ارواح سوداگری سعی در افزایش سود دارند، برداشتن گام های موثر برای مبارزه و کنترل بیماری همه گیر با سنگ موانع برخورد می کنند و امنیت بهداشتی با چالش مواجه می گردد. تاکید مجدد بر امنیت بهداشتی در نقد سیاست های نیولیبرالیستی و اهمیت دیدگاه های نظری اجماع پساواشنگتنی و نهادگرایی به عنوان مدل نظری پژوهش و فرضیه پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی مورد ارزیابی قرارگرفت. بازنگری اساسی در نیولیبرالیسم، بازگشت به دولت رفاه، افزایش نقش دولت ها، جامعیت بخشی حوزه های حمایتی و دربرگیری امنیت بهداشتی در شرایط فراگیری کرونا ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کووید 19، سیاستگذاری، نئولیبرالیسم، پساواشنگتن، نهادگرایی جدید
  • مجید یوسفی، رحمان حبیبی* صفحات 92-115
    دولت ها با انتشار اسناد راهبردی تلاش می کنند تا توضیح دهند که جایگاه کشور در دنیا از نگاه آنها چگونه است و با چه ابزاری به دنبال دست یابی به آن اهداف هستند. با توجه به آنکه اهداف و اقدامات آمریکا به طور مستقیم و غیرمستقیم منافع ایران را تحت تاثیر قرار می دهد، بررسی اسناد راهبردی و فهم ادراکات این کشور ضروری است. لذا سوال تحقیق آن است که محتوای اسناد راهبردی آمریکا چگونه است؟ ماهیت این تحقیق توصیفی-تحلیلی از نوع مطالعه موردی کیفی می باشد و از روش تجزیه و تحلیل محتوای کیفی برای بررسی موضوع مدنظر استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش اسناد راهبردی اخیر این بازیگر می باشد. برای بررسی این موضوع سعی شده است که مفاهیم اساسی از ادبیات موجود و اسناد راهبردی استخراج شود. پنج مقوله اصلی که در این بررسی استفاده شده اند شامل «دیدگاه استراتژیک»، «اهداف و منافع»، «تهدیدات»، «ابزارها» و «روش های اقدام» هستند و تعداد زیر مقوله های فرعی 14 و زیر مقوله های فرعی سطح دو نیز 58 مورد می باشند. یافته های حاصل از بررسی اسناد راهبردی آمریکا نشان می دهد که این بازیگر جهان را به شدت رقابتی می بینند. تمرکز آمریکا در اهداف به «بهبود توانایی و نقش آفرینی دیپلماتیک با تاکید بر تسهیم بار مسیولیت» و «بهبود توان نظامی و همکاری های نظامی» در تهدیدات به «نظامی-پایین تر از حد متعارف و غیرنظامی-خشونت آمیز و غیر خشونت-آمیز»، در ابزارها به «ابزار نظامی و دیپلماسی» و در روش های به کارگیری از ابزارها نیز در رویکرد به «آمادگی و ترغیب کردن» و در شیوه اقدام به «یک جانبه گرایی یا چندجانبه گرایی دروغین» است.
    کلیدواژگان: آمریکا، اسناد راهبردی، دیدگاه ها، هدف گذاری و جهت گیری ها
  • محمدصادق کریمی، رضا حافظی، امیرحسین سوهانکار* صفحات 116-135

    یکی از مهمترین حوزه های مورد بحث و موضوع تصمیم گیری در دیپلماسی انرژی خرید، فروش یا معاوضه و ترانزیت انواع حامل های انرژی با هدف افزایش امنیت سیاسی بین المللی است. از میان حامل های مختلف انرژی گاز طبیعی به دلیل ایجاد وابستگی متقابل زیاد موضوع اصلی این مقاله است. مقاله حاضر، با استفاده از شیوه فراتحلیل و متمرکز بر وجوه کیفی آن و با بررسی اسناد بالادستی، اطلاعات و آمار مبادلات گاز طبیعی کشور و برخی رقبای منطقه ای به تحلیل وضع موجود (آسیب شناسی) و ارایه راهبردهای متناظر پرداخته است. رویکرد اصلی در دیپلماسی گازی ایران تاکنون تمرکز بر صادرات این حامل بوده است. تمرکز صرف بر صادرات گاز به سه دلیل، دیگر تامین کننده منافع ایران نیست. اول، ظهور قطب های تولید و مصرف گاز در منطقه، افزایش اهمیت جغرافیایی ایران و فرصت ویژه نقش آفرینی در عبور و داد و ستد گاز، دوم، فعال بودن مسیرهای جایگزین برای از بین بردن مزیت ایران در عبور و داد و ستد گاز و سوم، ناترازی و کسری گاز در داخل کشور. بنابراین سیاست دیپلماسی گازی ایران با یک فرصت و یک تهدید مواجه است: فرصت افزایش اهمیت جغرافیایی ایران به دلیل رشد نقاط تولید و مصرف گاز در منطقه و تهدید کسری تراز گازی کشور. لذا صادرات محوری در سال های پیش رو تامین کننده منافع ملی ایران نخواهد بود. باز تعریف این سیاست نه یک انتخاب که ضروررتی انکار ناپذیر است. توصیه حداقلی این پژوهش در پیش گرفتن سیاست ترکیبی صادرات - واردات گاز و برق بطور همزمان است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی انرژی، سیاست گذاری، گاز طبیعی، روندهای آینده
  • علیرضا صفرپور*، حسین اصلی پور، فتاح شریف زاده صفحات 136-159

    در دنیای امروز علی رغم پیشرفت های چشمگیر در عرصه های مختلف و تکنولوژی، مسایل عمومی ازجمله پیچیده ترین مسایل محسوب می شوند. کانون های تفکر با بهره گیری از نخبگان دانشگاهی و اجرایی در تخصص های مختلف، به تجزیه و تحلیل مسایل عمومی پرداخته و برای رفع آن ها ارایه راهکار می نمایند. با توجه به نقش مهم این مراکز در فرایند خط مشی گذاری و از سویی دیگر عدم وابستگی مالی و سازمانی آن ها به دولت، لزوم شناسایی عوامل موثر بر اثربخشی آن ها اهمیت می یابد. این پژوهش مبتنی بر روش آمیخته اکتشافی انجام شده است که در بخش کیفی به کمک تحلیل مضمون این عوامل شناسایی و سپس در بخش کمی با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اولویت بندی شدند. در این پژوهش 28 عامل در 7 دسته فراگیر شناسایی و الویت بندی شدند که به ترتیب عبارتند از: «عوامل حوزه حاکمیتی»، «عوامل حوزه سیاسی»، «صلاحیت های تخصصی کانون های تفکر»، «عوامل مدیریت منابع انسانی کانون های تفکر»، «عوامل سازمانی کانون های تفکر»، «عوامل حوزه رسانه ای»، «عوامل حوزه اقتصادی».

    کلیدواژگان: کانون های تفکر، اثربخشی، خط مشی پژوهی، خط مشی گذاری، کانون های تفکر غیردولتی
  • ندا زرندیان*، محمدرضا فرزین، علی اصغر شالبافیان صفحات 160-187

    در دنیای امروز، موضوع مشارکت با بخش خصوصی از سوی دولت ها به عنوان راهکاری در جهت تامین نیازهای عمومی، مطرح است. این مشارکت در حیطه های مختلفی از جمله حفاظت و بهره برداری متناسب از بناهای تاریخی مورد پیگیری قرار گرفت. در کشور ما نیز طرح مشارکت عمومی- خصوصی در زمینه بناهای تاریخی در سال های اخیر- با توجه به طیف گسترده و پراکنده ی بناهای تاریخی در کشور- مورد توجه بوده است. یکی از بناهای مورد مشارکت قرار گرفته به عنوان یک نمونه موفق، سرای عامری ها می باشد. از اینرو، مطالعه تلاشی در جهت شناسایی مفاهیم مترتب بر موضوع مشارکت عمومی- خصوصی در زمینه بناهای تاریخی- به صورت خاص سرای عامری ها- به شمار می رود. برای نیل به این مهم، از روش مطالعه موردی بهره گرفته شد. گردآوری داده ها به منظور تعمیق بیشتر با به کارگیری ابزارهای داده ای گسترده نظیر انجام مصاحبه، مشاهده و یادداشت برداری و بررسی اسناد، صورت پذیرفت. خروجی به دست آمده از منابع متعدد داده ها به صورت متن های پیاده سازی شده در نرم افزار Maxqda10 مورد تحلیل قرار گرفتند. در این میان، مفاهیم متعددی در ذیل مقوله های ساز و کار مشارکت، ویژگی های بنا، ذینفعان، اهداف، وظایف هر بخش، منافع هر بخش، عوامل تکنولوژیکی- ارتباطی، عوامل اجتماعی- فرهنگی، عوامل قانونی- حقوقی، عوامل مالی- اقتصادی، عوامل محیطی و عوامل سیاسی- دولتی، شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: گردشگری، مشارکت عمومی- خصوصی، بنای تاریخی، سرای عامری ها
  • محمد نوروزی*، امیرحسین خورشیدی اطهر صفحات 188-213

    تاکنون برنامه های توسعه از مناظر گوناگونی مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر با رویکرد کمی و کیفی به بررسی این برنامه ها از منظر عدالت بین نسلی در بخش انرژی (با تاکید بر صنعت نفت و گاز) پرداخته است.در این پژوهش پس از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه های تخصصی، شاخص هایی برای تحقق عدالت بین نسلی در بخش انرژی طراحی گردید و توسط متخصصان این حوزه اعتبارسنجی شد و نهایتا این شاخص ها با استفاده از روش تاپسیس (Topsis) رتبه بندی گردید. پس از آن در قالب گروه کانونی به مطالعه دقیق برنامه های توسعه و احصای بندهایی که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به عدالت بین نسلی در بخش انرژی با تاکید بر نفت و گاز اشاره داشته اند اقدام شده است. اعتبارسنجی مجدد بندها و تطبیق آنها با اولویت های بدست آمده مرحله دیگری از این پژوهش است.نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که برنامه های توسعه از منظر عدالت بین نسلی در بخش انرژی در طول برنامه اول تا ششم با رویکردها و اولویت های متفاوتی به موضوع پرداخته اند و البته برنامه های متاخر، جامعیت بیشتری داشته اند، مهم ترین تفاوت در این سیر، اهمیت یافتن توجه به شیوه هزینه درآمدهای حاصل از منابع نفتی در برنامه های پایانی بوده است. این مقاله در پایان نیز براساس شاخص های احصایی و رتبه بندی نخبگانی، پیشنهاداتی برای برنامه هفتم توسعه از منظر عدالت بین نسلی، ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: انرژی، برنامه توسعه، عدالت بین نسلی، برنامه هفتم
  • علی جنادله*، مریم رهنما صفحات 214-238

    خانواده غربی از دهه 1950 دگرگونی هایی جدی را تجربه کرده است که امروزه تحت عنوان «دومین گذار جمعیتی» شناخته می شوند. یکی از مهمترین تبیین های ارایه شده درخصوص این تغییرات، نظریه تغییرات ارزشی توسط لستهیگ و دیگران می باشد که در آن بر تغییرات از ارزش های مادی گرایانه به ارزش های پسامادی گرایانه به عنوان عامل اصلی آنچه کاهش خانواده تلقی می شود، و استمرار این روندها با گسترش این مجموعه ارزشی، تاکید شده است. اما براساس شواهد جدیدتر مبنی بر متوقف شدن روند کاهش خانواده و حتی معکوس شدن این روندها یعنی اقبال مجدد به تشکیل خانواده و فرزندآوری در اروپای نوردیک که در پذیرش ارزش های پسامادیگرایانه پیشرو می باشند، تبیین های بدیلی همچون نظریه های «انقلاب جنسیتی» و «تعادل برابرگرای جنسیتی»، با تاکید بر شرایط ساختاری و نهادی ارایه شده اند. تحلیل ثانویه داده های موج پنجم مطالعه ارزش های اروپایی، نشان می دهد روندهای موجود بیشتر با این نظریه ها همخوانی دارند. براساس مرور مطالعات صورت گرفته، عامل اصلی معکوس شدن روندها در اروپای نوردیک، تطبیق مناسبات درون خانواده و سیاست های عمومی با تغییرات صورت گرفته در نقش های جنسیتی و جهت گیری سیاست های اجتماعی در جهت حمایت و تطبیق خانواده با شرایط ساختاری و اقتصادی جدید است که در این مقاله از آن تحت عنوان «سیاست های حمایتی-انطباقی خانواده» نام برده شده است.

    کلیدواژگان: خانواده، تغییرات ارزشی، شرایط ساختاری، سیاستگذاری خانواده
  • قاسم آزادی احمدآبادی* صفحات 240-265
    این پژوهش به دنبال استخراج و اولویت بندی راهبردهای دستیابی به مرجعیت علمی در ایران بر مبنای اسناد بالادستی کشور است.این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی - تحلیلی است. با روش سندکاوی به بررسی محتوای اسناد مرتبط با علم و فناوری، راهبردها و اقدامات مشترک برای دستیابی به مرجعیت استخراج و تعامل و ارتباطات آنها با پرسشنامه از متخصصان این حوزه نظرسنجی انجام و به منظور تحلیل یافته ها نیز از رویکرد «مدل سازی ساختاری تفسیری» بهره گرفته شد.براساس بررسی های صورت گرفته برخی راهبردها به شدت متاثر از پیشبرد سایر اقدامات هستند به نحوی که خروجی و پیامد توجه به سایر راهبردها، دستاوردهای زیر را در پی خواهد داشت ازجمله: «اصلاح برنامه ها و روش های آموزشی و ارتقاء کمی و کیفی مراکز و فعالیت های پژوهشی» و «توسعه و تقویت شبکه های ارتباطات ملی و فراملی میان دانشگاه ها، مراکز علمی، دانشمندان و پژوهشگران و بنگاه های توسعه فناوری و نوآوری». تمرکز دقیق بر برخی راهبردها مانند «ارتقاء سطح مطلوب تولید علم» و «ارتقای بهره وری منابع انسانی موسسات علمی و پژوهشی» زمینه ساز دستیابی به جایگاه مطلوب در حوزه علم و فناوری در مقیاس بین المللی خواهد بود.
    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، راهبردهای مرجعیت علمی، سیاست گذاری علم و فناوری، ارزیابی سیاست های علم و فناوری
  • سعید ساسانیان*، سید یحیی صفوی، محمدرضا هدایتی، ابراهیم متقی، روح الله قادری کنگاوری صفحات 266-296

    یکی از رویکردهای مستمر حکومت عربستان برای مهار جمهوری اسلامی ایران از درون، بهره برداری از فضای مجازی و تاسیس شبکه های تلویزیونی ماهواره ای و رسانه های دیگر است تا مردم ایران را مخاطب خود قرار دهد. این درحالی است که جمهوری اسلامی ایران کمتر کوشیده است مردم و نخبگان عربستان را مخاطب خود قرار داده و نگاه آنها را که تحت تاثیر سیاست های رسانه ای حاکمان آل سعود است، به خود بهبود دهد. براین اساس مقاله حاضر می کوشد به این سوال اصلی پاسخ دهد که اگر جمهوری اسلامی ایران بخواهد دیپلماسی عمومی خود را در مقابل عربستان سعودی فعال سازد، چه راهبردهایی را برای بهبود نگاه مردم و نخبگان عربستان به خود، می تواند اتخاذ کند. به دلیل ماهیت اکتشافی مقاله، فرضیه ای در پاسخ به این سوال درنظر گرفته نشده است. داده های کیفی حاصل از منابع کتابخانه ای و مصاحبه، با استفاده از نرم افزار MAXQDA 2020 کدگذاری و مبنای تهیه پرسشنامه قرار گرفته اند؛ یافته های حاصل از توزیع پرسشنامه میان نمونه آماری، با دو نرم افزار SMART-PLS و SPSS تحت آزمون های آماری مناسب قرار گرفته و درنهایت، با استفاده از الگوی SOAR راهبردهای دیپلماسی عمومی ج.ا.ایران برای بهبود نگاه مردم و نخبگان عربستان به خود طراحی و با استفاده از نظر خبرگان اعتبارسنجی شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد، دیپلماسی عمومی، عربستان سعودی، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Mahdi Elyasi, Kiarash Fartash * Pages 4-11

    The Journal of Strategic Studies in Public Policy is on the verge of its twelfth year and has published 40 issues so far. Published under the auspices of the Presidential Center for Strategic Studies, this journal is in line with the center's tasks and missions (including reviewing, reviewing, analyzing, and providing policy advice in the field of public policy to the government), high-quality research articles, reports, and policy reviews. It publishes specific and executive policy implications with an interdisciplinary approach, focusing on the following thematic areas.Economic policy; Public and financial education policy; Science, Technology and Innovation Policy; Industrial policy / industrial development strategy; Welfare policy, social justice, poverty alleviation and health; Social policy, population and culture; Cyberspace policy and digital transformation; Environmental policy and sustainable development.

    Keywords: Journal of Strategic Studies in Public Policy, Research articles, Targets
  • Ebrahim Gholampour Ahangar * Pages 12-29

    Iranian cinema has a governmental origin and so far we can find all kinds of positive and negative confrontations between policymakers and filmmakers. An important part of these confrontations has been effective in identifying problems and shaping the agenda of policy makers in cinema. Important factor in the policy-making in an individual-centered system is the issue of personality that influences these confrontations. In this study, by asking the question of how the state acts as the main player in the policy-making process in the face of problems in the field of cinema, the dimensions of the problem and the policy maker’s personality are examined. And typology of the different types of responsiveness and expectation in the field of policy making has adapted by using a behavioral model in developmental psychology. In this adaptation, characteristics were drawn for the four types of "authoritarian", "authoritative or decisive", " unengaged” and " permissive " in the field of policy-making, and then by using a survey method and designing a closed questionnaire, Necessary data were collected from 53 people related to Iranian cinema. The findings of the study indicate that the general approach of policy makers in Iranian cinema in choosing a problem or solution is based on "the urgency of the problem" and "external pressure" and "doing something in the management period". And, somewhat contrary to them, "Paying attention to the needs of filmmakers" is less of a concern for policy makers in Iranian cinema.

    Keywords: problem, Iranian Cinema, policy making in cinema, policy maker personality, state manager
  • Mohammadreza Kasiri Bidhendi, Fazel Moridi Farimani, Seyed Reza Mirnezami * Pages 30-53

    The gas shortage in the winter of 2020, as well as the supply-demand mismatch in the coming years, will require investment in gas field development along with demand-side management policies. The National Iranian Oil Company's internal financial resources are insufficient for the development of gas fields due to the company's low share of oil and gas sales profits, and it requires to attract investors through risky service contracts. The high capital cost of developing particular fields, including the low richness-low condensate- of the produced gas, prevents complete repayment from exported condensate, especially in the case of sanctions with a 50% cost recovery cap. Consequently, IPC contract modeling was used to examine five major parameters affecting the gas field development economy: capital cost, quality of gas produced, condensate rice, cost recovery cap, and natural gas price. The proposed financial relationship is provided by picking the ideal value of the two parameters of the cost recovery and gas price for a combination of three additional factors.

    Keywords: Oil fiscal regime, IPC contract modeling, gas
  • Asieh Haieri Yazdi * Pages 54-71

    Sub-Saharan African Countries have abundant natural resources even oil and gas, which potentially relieve their economies of poverty. African oil and gas producers in sub-Saharan Africa have adopted and implemented national policies to promote sustainable and comprehensive economic development through the oil and gas industries. These policies have been inefficient or less efficient, mainly due to political instability, poor infrastructure, corruption, lack of technology, lack of capital investments, and policy inconsistencies. Using a case study method, this paper presents evidence that national policies are not appropriate and sufficient for the development of oil and gas countries in sub-Saharan Africa. This article reviews the status of energy legislation and policy from two aspects; Kenya's domestic policy and the policy of the East African region with a focus on Kenya as a future hub for oil and gas production and exports. It then concludes that developing countries must adopt and implement regional policy in a broader context, such as regional economic blocs. Through a regional approach, regions such as the East African Community can provide funding mechanisms and educational facilities through the integration of economies. This enables the domestic markets to benefit from an equal distribution of benefits through the oil and gas industry by observing the principles of justice, i.e. recognizing all stakeholders.

    Keywords: Kenya, East Africa, energy politics, regional integrity, energy access
  • Mohammad Lalalizadeh, Mohsen Dianat *, Zeinab Shakibaei, Soroosh Rostami Pages 72-91
    The corona virus will affect various aspects of human life in 2020. Politically, two important pillars of neoliberalism, globalization and privatization, have been challenged. So, the main question is, what effect did Corona have on neoliberalism? The privatization mainly intended to reduce public expenditures and also limit the role of central governments in internal and international economy in order to facilitate the move of goods and service throughout the world to strengthen the role and activity of international companies. Also, privatization gives priority to profitability and gaining income, instead of social morality and protectionist policies of public sector. On the other hand, privatization looks for maximizing profits and incomes when arrived in vital aspects of public life such as health, treatment, education, transportation, water supply and electricity. the privatization weakened these sectors especially health and treatment that paved the road to spread pandemic and the merchandised souls trying to increase profit who are prevented neoliberal countries to take effective steps in order to fight and control pandemic. The re-emphasis on health security in the critique of neoliberal policies and the importance of theoretical perspectives on post-Washington consensus and institutionalism as a theoretical model of research and research hypothesis were evaluated descriptively-analytically. This situation maybe suggests considerable revision in neoliberalism, return to welfare state and also more centralized governing.
    Keywords: COVID-19, policy making. Neoliberalism, Post-Washington, Neo-institutionalism
  • Majid Yousefi, Rahman Habibi * Pages 92-115
    Given that the goals and actions of the US, directly and indirectly, affect Iran's interests, it is necessary to review the strategic documents and understand the perceptions of this actor. Therefore, the research question is, how is the content of the strategic documents of the US? The nature of this descriptive-analytical research is from type a qualitative case study and the method of qualitative content analysis has been used to investigate the subject. The statistical population of this project is the recent strategic documents of the US. To investigate this issue, an attempt has been made to extract basic concepts from the existing literature and strategic documents. The five main categories used in this study include "Strategic Perspective", "Interests and Objectives", "Threats", "Tools" and "Methods of Action", and the number of sub-categories 14 and sub-categories of level two 58 is the case. Findings from a review of US strategic documents show that this actor sees the world as highly competitive. The US focus is on "improving diplomatic capabilities and role-playing by emphasizing the sharing the burden of responsibility" and "improving military capability and military cooperation" in threats of "military- below-conventional threat and non-military- violent and non-violent threat" in tools to "military and diplomatic tools," and in how to use the tools, is in the approach to "preparation and Induce" and in methods of action "unilateralism or false multilateralism".
    Keywords: The United States, Strategic Documents, Strategic Perspective, targeting, orientation
  • MohammadSadegh Karimi, Reza Hafezi, Amirhossein Souhankar * Pages 116-135

    One of the most important areas of decision-making in the field of energy diplomacy is to trade and transit of energy carriers aiming to boosting international political security. Among various energy resources, natural gas is the main topic of this article due to high mutual dependence it created between interested parties. Using meta-analysis method and examining upstream documents and natural gas trade statistics of Iran and some of its regional competitors, this article analyzed the current challenges of Iran natural gas diplomacy and presented the corresponding solutions. So far, the main approach in Iran's natural gas diplomacy has been exporting this clean fossil fuel. Focusing solely on gas exporting no longer serves Iran's interests. The reasons are enormous; we challenge three of such. Firstly, the emergence of new gas production and consumption hubs in the region, increased geographical importance of Iran and the opportunities to playing a role in gas transit. Secondly, there are alternative routes try to ease Iran's advantage in gas transit and thirdly, increasing the gap between Iran's natural gas supply and demand. Therefore, Iran's natural gas diplomacy policy will cope with sort of opportunities and threats such as geographical importance due to the growth of gas production and consumption in the region and the threat of inability to meet domestic natural gas demand. Thus, exporting-natural-gas as the only strategy for the coming years should be reframed. What is argued is the export-import policy of gas and electricity could be taken into account together as an alternative.

    Keywords: Energy Diplomacy, Policy Making, Natural gas, future trends
  • Alireza Safarpour *, Hosein Aslipour, Fattah Sharifzadeh Pages 136-159

    In today's world, despite significant advances in various fields and technology, public issues are among the most complex issues. Non-governmental think tanks use academic and executive elites in various specialties to analyze public issues and offer solutions to solve them. Given the important role of these centers in the policy-making process and on the other hand their financial and organizational independence from the government, the need to identify the factors affecting their effectiveness is important. This research is based on an exploratory mixed-method which in the qualitative part, after conducting semi-structured interviews, these factors were identified through thematic analysis, and then in the quantitative part, they were prioritized using the Analytic Hierarchy Process (AHP). In this study, 28 factors were identified and prioritized in 7 comprehensive categories, which are: "governance factors", "Political factors", "Specialized competencies of think tanks", "Human resource management factors of think tanks", "Organizational factors", "Media factors", "Economic factors".

    Keywords: think tanks, Effectiveness, Policy Research, Policy Making, Non-governmental think tanks
  • Neda Zarandian *, MohmmadReza Farzin Pages 160-187

    In today's world, the issue of partnership with the private sector by governments is a solution to meet public needs. This partnership was pursued in various areas, including the proper protection and use of historic buildings. In our country, the plan of public-private participation in the field of historical buildings in recent years - due to the wide and scattered range of historical buildings in the country - has been considered. One of the participating buildings as a successful example is the Ameri House. Hence, the study is an attempt to identify the concepts involved in the subject of public-private participation in the field of historical buildings - in particular the Ameri House. To achieve this, a case study method was used. Data collection for further deepening was done in using extensive data tools such as interviewing, viewing and taking notes and reviewing documents. Outputs obtained from multiple data sources were analyzed in Maxqda10 software. Among these, several concepts under the categories of participation mechanism, building characteristics, stakeholders, goals, tasks of each sector, interests of each sector, technological-communication factors, socio-cultural factors, legal-legal factors, financial-economic factors , Environmental factors and political-governmental factors were identified.

    Keywords: Tourism, Public-private partnership, Historical Building, Ameri House
  • Mohammad Noruzi *, AmirHoseyn Khorshidi Athar Pages 188-213

    So far, development programs have been examined from several perspectives.The present study, which has been conducted with a quantitative and qualitative mixed approach, examines these programs from the perspective of intergenerational justice in the energy sector (with emphasis on the oil and gas industry).In this study, after library studies and specialized interviews, indicators were designed to achieve the goal of international justice in the energy sector and were accredited by experts in this field, while these indicators were ranked using the Topsis method.Then, in the form of a focus group, a detailed study of development programs and the number of clauses that directly or indirectly refer to the issue of international justice in the energy sector with emp behasis on oil and gas were discussed. Re-validating the clauses and adapting them to the priorities obtained was another step in this research.The results of the present study show that development programs from the perspective of intergenerational justice in the energy sector during the first to sixth programs have addressed the issue with different approaches and priorities, and of course later programs have been more accurate and comprehensive, while The most important difference in this trend has been the importance of paying attention to the cost of oil revenues in the final programs.

    Keywords: energy, development plan, Intergenerational justice, Seventh Plan
  • Ali Janadleh *, Maryam Rahnama Pages 214-238

    The Western family has undergone serious changes since the 1950s, which are now known as the "second demographic transition." One of the most important explanations for these changes is the theory of “ideational shift” by Lesthaeghe and others that emphasizes the changes from materialist values to post materialist values as the main factor in what is considered “less family” and the continuation of these trends with the expansion of this set of values. But recent evidence shows that in Nordic Europe, which is in the vanguard of embracing post-materialist values, the "less family" has stalled and even reversed. But recent evidence shows that in Nordic Europe, which are in the vanguard of embracing post-materialist values, the "less family" has stalled and even reversed. Based on this evidence, alternative explanations such as "Gender Revolution" and "gender-egalitarian equilibrium" are presented with emphasis on structural and institutional conditions. Secondary analysis of the data of the fifth wave of the "Study of European Values" shows that the existing trends are more in line with these new theories. According to studies, the main reason for the change in trends in Northern Europe is the adaptation of family relationships and public policies to changing gender roles and the orientation of social policies to support the family and its adaptation to new structural and economic conditions. Policies referred to in this article as "Family Supportive-Adaptive Policies".

    Keywords: Family, ideational shift, structural conditions, Family Policy
  • Ghasem Azadi * Pages 240-265
    This study tries to extract and prioritize strategies for achieving scientific leadership in Iranbased on the country’s upstream documents. This research is applied in terms of purposeand descriptive-analytical in terms of method. Common strategies and measuresto achieve the leadership extract using the method of document mining analyzed thecontent of documents related to science and technology and examine their interactionand communication with a questionnaire from experts in this field and to analyze thefindings, used the approach of “interpretive structural modeling”. According to findings,some strategies are strongly influenced by the advancement of other measures, so thatthe output and consequences of attention to other strategies will lead to the followingachievements, these strategies including: “Improving educational programs and methodsand improving the quality and quantity of research centers and activities.” And “Developmentand strengthening of national and transnational communication networksbetween universities, scientific centers, scientists and researchers, and technology developmentand innovation firms.” Accurate focus on some strategies such as “promoting thedesired level of science production” and “improving the productivity of human resourcesof scientific and research institutes” will pave the way for achieving the desired positionin the field of science and technology on an international scale.
    Keywords: Scientific authority, scientific leadership strategies, science, technology policies, science, technology policy evaluation
  • Saeed Sasanian *, Yahya Safavi, Mohammadreza Hedayati, Ebrahim Mottaghi, Rohollah Ghaderi Pages 266-296

    One of the Saudi government's ongoing approaches to controlling the Islamic Republic of Iran from within is to exploit cyberspace and establish satellite TV channels and other media to reach the Iranian people. At the same time, the Islamic Republic of Iran has made less effort to address the Saudi people and elites and to improve their attitude towards Iran and its policies and actions, which are influenced by the media policies of the Saudi rulers. Based on the present article, it tries to answer the main question that if the Islamic Republic of Iran wants to activate its public diplomacy against Saudi Arabia, what strategies can it adopt to improve the attitude of the Saudi people and elites towards Iran. Due to the exploratory nature of the article, no hypothesis has been considered in answering this question. Qualitative data obtained from library resources and interviews were coded using MAXQDA 2020 software and the basis for preparing a questionnaire; Findings from the distribution of the questionnaire among the statistical sample were subjected to appropriate statistical tests with two softwares: SMART-PLS and SPSS. The use of expert opinion has been validated. Apart from trying to highlight the strengths of Iran's domestic politics for the Saudi audience, one of the important strategies designed is to try to repair the attitude of the Saudi people and experts towards the Iranian support for Palestine and the cause of the liberation of Jerusalem.

    Keywords: Strategy, Public Diplomacy, Saudi Arabia, Islamic Republic of Iran